205 років від дня народження Пантелеймона Куліша (1819-1897)

image01

«Своєї мови рідної і свого рідного
звичаю вірним серцем держітеся,
оді з вас будуть люде як слід»
П. Куліш

Серпень 2024-го року для української літературної та історичної спільноти ознаменувався ювілеєм Пантелеймона Куліша. Особливої людини в нашій історії : поет і драматург, письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, критик, редактор. Широко прославився як перекладач. Здійснив перший переклад Біблії українською мовою. Перекладав твори Шекспіра, Байрона, Гейне, Міллера, Пушкіна та інших корифеїв світової літератури. 

Автор першого українського історичного роману «Чорна рада» (1857), присвяченого боротьбі за гетьманування, над яким працював 14 років. Роман існує в українській і російській версіях, що мають чимало відмінностей у багатьох деталях. Письменник написав твір російською, а згодом не лише перекладав текст українською, а подекуди писав його наново. До речі, маємо честь зберігати в нашому музеї ЦРЛ прижиттєве видання цього твору і декілька більш пізніших версій. 

В цей день наші бібліотекарі підготували для своїх користувачів ще одну цікаву книгу з фондосховища – Твори. Львів : У друк. наукового Тов-ва ім. Т. Шевченка. 1909. Цікава книга, яка допоможе нашим фахівцям зрозуміти цінність української мови та нашої ідентичності у світи. 

Разом до Перемоги! 













 

Контактна інформація


Aдреса:

вул. Старопортофранківська, 36, м. Одеса, 65020

Матеріали для репозитарія: dspace@pdpu.edu.ua

Платні послуги; Консультації щодо Авторського права та з питань наукометрії: library@pdpu.edu.ua

Визначення індексів УДК та авторського знаку: library.obrabotka@pdpu.edu.ua

Кожен останній четвер місяця – санітарний день!

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню