Міжнародний день рідної мови


ava-2

«Мова – духовне багатство народу»

В. Сухомлинський

21 лютого сучасний світ відзначає Міжнародний день рідної мови - одного з найцінніших надбань, яке створили й залишили нам наші предки. Рідна мова – важливий елемент культурної та національної свідомості людини. Мова є істинною душею нації, її генетичним кодом. І як моря починаються з маленьких річок, так і кожна мова починається з літер та окремих слів, тобто з абетки і наше рідне українське слово не є виключенням.

Звісно що ми як укрїнці, носії українського слова з глибокою шаною ставимось до нашої мови. Бо в глибинах української мови народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Недарма ж ми часто використовуємо народну назву нашої мови - «Солов’їна». Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди,  поглиблювалось під пером Івана Котляревського, стало пророчим у творах Тараса Шевченка, вдосконалювалося пізніше Іваном Нечуєм-Левицьким, Панасом Мирним, містично-казковим стало у Лесі Українки, неповторно справедливим у Михайла Коцюбинського. І надалі вдосконалювалось та набувало національних особливостей в творах багатьох інших видатних українських діячів літертурного світу.

Тому, до уваги користувачів бібліотеки Університету Ушинського наші працівники представляють повнотекстову версію досить рідкісної книги (навіть на теренах нашої країни) зі скарбниці нашого фонду цінної та рідкісної літератури ─ «Українська Абетка» за авторством Миколи Гаццука, яка була видана в 1861 році «у дукарні Університетській» міста Москва українською мовою. Ця книга є дуже цікаваю, бо це не стандартна абетка до якої ми звикли: в ній є приклади лічби того часу і навіть назви місяців року які тоді використовувалися на нашій території, також є приклади інших абеток які були в обіході людей того часу. З цим повнотекстовим екземпляром можно ознайомитися за посиланням.

З Днем рідної мови! Віримо в нашу перемогу і тримаємо стрій!













 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню