День Державного Герба України

ava
19 лютого щорічно відзначається День Державного Герба – символа віри, сили та незламності українського народу. 1992 року Верховна Рада затвердила малий герб незалежної України у вигляді золотого тризуба на синьому щиті.

У сучасній історії він став одним із головних гербів української державності поряд із галицьким левом і козаком з мушкетом. Перша літописна згадка про тризуб як князівського знака Київської держави датована X ст. У воїнах князя Святослава Хороброго на прапорах було зображення двозуба. Володимир Великий продовжив традицію свого батька, та вдосконалив його герб, додавши до нього ще один зубець. Саме за Володимира тризуб набув звичного нам вигляду. З того моменту цей родовий знак карбувався на монетах, печатках, цеглі, настінних розписах та рукописних книгах.

З ХХ століття тризуб репрезентував Українську Народну Республіку і став знаком боротьби ОУН і УПА за незалежність. Цей стародавній символ Русі- України, ставши Державним Гербом сучасної України, уособлює нерозривний зв’язок і спадкоємність з національними традиціями та ідеями державності та соборності нашої нації. Недарма сучасне трактування тризуба – це зашифроване слово «Воля», адже наша нація боролася за свою свободу під цим символом багато століть.

Від щірого сердця, працівники бібліотеки Університету Ушинського вітають читачів, студентів та викладачів з днем Державного герба України. Від щирого серця ми хочемо побажати благополуччя кожній українській родині та краплинку справжнього людського щастя, на яке ми всі заслужили. Віримо в нашу країну та перемогу!














 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню