250 років з дня народження Фрідріха Брокгауза, засновника видавничого дому «Брокгауз»

image04
4 травня 2022 року виповнюється 250 років Фрідріху Арнольду Брокгаузу, одному з найвідоміших людей у галузі видавничої справи. Свою підприємницьку діяльність Брокгауз розпочав ще наприкінці XVIII століття з торгівлі, але, через деякий час, він вирішив зайнятися випуском книг. У 1814 році видавнича фірма отримала назву на прізвище засновника – «Ф. А. Брокгауз». Вона випускала газети, альманахи, філософські твори та словники.

Згодом, після смерті засновника, у 1823 році, видавництво перейшло до рук його старших синів Фрідріха і Генріха, які успішно продовжили розвивали цю справу. У друк вийшли: «Бібліотека німецької національної літератури», «Бібліотека іноземних авторів мовами оригіналів» тощо. Підприємством продовжували керували онуки та правнук Брокгауза, справа неухильно розширювалася: відкрилися відділення у Лондоні та Відні. «Ф. А. Брокгауз» була однією з найсолідніших та шанованих німецьких фірм у галузі видавництва XIX ст. У 1890 році виник новий філіал: у Петербурзі було створено спільне підприємство «Брокгауз і Ефрон». Нащадки Брокгауза стали компаньйонами Іллі Ефрона, російського видавця.

У нашій бібліотеці зберігається 86 томів знаменитої «Енциклопедії Брокгауза і Ефрона», яку студенти називають – «Вікіпедія XIX сторіччя». «Енциклопедичний словник» вийшов у 1890-1907 роках. Він складається з 82-х основних і 4-х додаткових напівтомів та містить статті з усіх галузей знань кінця XIX – початку XX століття. Книги потрапили до бібліотеки у 1946 році з колекції професора Б. В. Варнеке.

У фонді цінної та рідкісної літератури знаходяться також й інші цікаві книги видавництва «Брокгауз і Ефрон»: «История украинского народа», 2 випуски з серії «История Европы по эпохам и странам в средние века и новое время» (Санкт-Петербург, 1906 р.) та «Чувства у растений» за авторством

Р. Франсе, переклад з німецької за редакції Я. Гобі, з серії «Библиотека самообразования».













 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню