Тарас Шевченко – художник слова та пензля

ava

«Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створюється така ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінчений»

Іван Дзюба, Микола Жулинський

«На вічному шляху до Шевченка»

 

Тарас Шевченко добре відомий в усьому світі як митець слова. Необхідно зазначити, що в житті поета художня творчість посідала особливе місце, а поезія і живопис були тісно пов’язані між собою.

Художній спадок Шевченка дуже великий: нині відомо понад 1000 портретів, пейзажів, історичних, міфологічних та жанрових композицій, що дуже добре ілюструють життєвість, енергію і талант митця. Більшу частину спадщини складають повністю завершені роботи, але також значущими є його численні начерки, ескізи, етюди, навіть невеликі чернетки з замальовками та текстом. Тарас Шевченко став засновником побутового жанру в українському художньому мистецтві.

Шевченко був справжнім гуманістом та не мав жодної національної упередженості проти інших народів. Дуже любив неньку Україну, стояв за неї непохитно, бо хотів бачити рідну країну на рівні з іншими світовими державами – «сім’ї вольній, новій».

До 208-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка пропонуємо ознайомитися з книгою із сектору ціннісної та рідкісної літератури бібліотеки Університету Ушинського – «Життя і творчість художника Тараса Шевченка» (Київ, 1939) за авторством С. Раєвського, видавництво «Мистецтво». В книгу включено 79 чорно-білих репродукцій художніх робіт митця. Повнотекстовий примірник можна переглянути за посиланням.













 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню