290 років від дня народження французького драматурга, П’єра Бомарше (1732-1799)

ava
24 січня 2022 року літературний світ відзначає 290 років з дня народження генія сатиричних комедій, П’єра-Огюстена Карона де Бомарше.

Він був одним із найбільш яскравих представників своєї епохи, його доля, ланцюг карколомних злетів і стрімких падінь, дивовижно нагадує долю вигаданого ним героя — пройдисвіта і балакуна, незмінного улюбленця театральної публіки Фігаро. Мають рацію й ті, хто говорив, що головний твір письменника — його життя. «Шипучий, як шампанське» – метафора, через яку О. Герцен характеризує Бомарше.

Художня творчість митця значна і різноманітна. Надихнувшись народними фарсами, він писав веселі сатиричні твори-«паради», в яких головні персонажі — прості люди («Жан-дурень на ярмарку», «Колен і Колетта», «Чоботи-скороходи» тощо). У цих творах прослідковуються чернетки деяких персонажів, які з’являться згодом у більш зрілих творах драматурга, таких як «Севільський цирульник» та «Шалений день, або Одруження Фігаро». Останню пьєсу без вагань вважають шедевром сценічного мистецтва та чимось на манер сповіді автора про своє життя.

Недарма Людовік XVI у 1782 р., ознаймившись з чернеткою рукопису комедії, заборонив ставити її на сцені, заявивши: «Якщо бути послідовним, то, щоб дозволити постановку цієї п'єси, потрібно зруйнувати Бастилію. Ця людина знущається з усього, що слід поважати в державі».

На честь ювілею письменника співробітники бібліотеки пропонують студентам та викладачам Університету Ушинського книгу з фонду Цінної та рідкісної літератури: «П. К. Бомарше, его жизнь и литературная деятельность» за авторством М. Барро (серія «Жизнь замечательных людей»). Стародрук був виданий у 1892 році у Санкт-Петербурзі типографією «Обществ. польза». Ознайомитися з книгою можна за посиланням.













 

Контактна інформація


Aдреса:

вул. Старопортофранківська, 36, м. Одеса, 65020

Матеріали для репозитарія: dspace@pdpu.edu.ua

Платні послуги; Консультації щодо Авторського права та з питань наукометрії: library@pdpu.edu.ua

Визначення індексів УДК та авторського знаку: library.obrabotka@pdpu.edu.ua

Кожен останній четвер місяця – санітарний день!

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню