Художній світ повістей Григорія Квітки-Основ'яненка. 245 років від дня народження українського письменника (1778-1743)

prew
“Вас не бачив, а вашу душу,

ваше серце так бачу, як може ніхто на всім світі.

Ваша “Маруся” мені так розказала”.

Т. Г. Шевченко

 

Художній світ повістей Григорія Квітки-Основ'яненка

29 листопада 2023 року літературний світ України святкує 245 років від дня народження українського письменника Григорія Федоровича Квітки-Основ'яненка.

Григорій Квітка-Основ’яненко – перший класик художньої прози та соціально-побутової комедії в літературі. Художній світ повістей Григорія Федоровича Квітки-Основ'яненка особливий, його твори утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови.

Він, як письменник, видавець, літературний критик і публіцист захищав художні можливості української літературної мови. Григорієм Федоровичем були закладені основи нової української прози, введені жанри повісті, оповідання, соціально-побутові комедії. Письменник розробив і утвердив в українській літературі принципи просвітительського реалізму, який у 30-х роках ХІХ століття став на Україні провідним творчим методом і літературним напрямом. Проза і драматургія письменника мали велике значення для утвердження статусу української літератури серед інших літератур. У своїх творах він порушував питання про високоморальні та етичні якості людини, акцентував на особливостях національного характеру, специфіці мислення, вірувань, звичаях, побуту, на цінностях та ідеалах українців.

Якщо в нашій літературі Івана Котляревського вважають зачинателем української поезії з його поемою «Енеїда», то Григорій Квітка-Основ'яненко має почесне ім'я «батька української прози», з геніальною повістю «Маруся». Його сентиментальна проза мала вагоме значення для становлення оповідного дискурсу в українській літературі.














 

Контактна інформація


Aдреса:

вул. Старопортофранківська, 36, м. Одеса, 65020

Матеріали для репозитарія: dspace@pdpu.edu.ua

Платні послуги; Консультації щодо Авторського права та з питань наукометрії: library@pdpu.edu.ua

Визначення індексів УДК та авторського знаку: library.obrabotka@pdpu.edu.ua

Кожен останній четвер місяця – санітарний день!

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню