День пам'яті жертв Голодомору

ava
У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів, які відбулись в Україні у XX столітті. Наймасштабніший з них був у 1932-1933 роках. Він не був випадковим явищем природного чи соціального походження, як це стверджували спочатку радянські, а згодом російські історики. Це був цілеспрямований геноцид – терор голодом. Радянська влада вирішила таким чином покарати український народ за їхній спротив колективізації сільського господарства та небажання перебувати під владою Росії. Головною метою організації штучного голоду був підрив соціальної бази опору українців проти комуністичної влади та забезпечення тотального контролю з боку держави за всіма верствами населення.

Масове фізичне винищення українських хліборобів було свідомим терористичним актом сталінської політичної системи проти мирних українців як нації і, зокрема, проти селян як класу. Внаслідок чого зник численний прошарок заможних і незалежних від держави селян-підприємців. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність.

Українці ніколи не повинні забувати ці страшні часи. Ми маємо донести всьому світові цю страшну пам’ять і правду про Голодомор, щоб ці знання дозволили світовій спільноті уникнути подібних трагедій у майбутньому.

«Чорна субота», як її називають проміж людей, це день пам’яті за нашими предками, які не пережили ті страшні часи. Вся країна вшановує пам’ять українців загиблих від голодомору. І ми, працівники бібліотеки Університету Ушинського, приєднуємося до наших співвітчизників у цій шані.

Ознайомитися з книжковою добіркою, що присвячена історії голодомору можна за посиланням.













 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню