Буде хліб – буде життя

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пям’яті жертв голодомору.

Голодомор – сильне слово для українців і страшна пам’ять на віки вічні, як для народу України так і для всього світу.

Сьогодні хочемо поділитися з вами спогадами нашої колежанки Наталі Гончаренко:

«Моя бабуся Юзефа, коли я ще була зовсім малою, розповідала мені, що значить «ХЛІБ» для українця. Наша родина вижила в страшному 1933 році лише тому, що село, де вона жила, було дуже далеко від основних доріг, на Буковині. А батько, який був вправним столярем, разом з братом видовбували криві колоди, де ховали зерно: такі схованки у лісі на вирубах було важко відшукати.

Також, раніше мене дуже дивувало, що бабуся ніколи не викидала кропиву та лопухи, які виростали в неї на городі, а завжди виривала їх руками та сікла для гусей і качок. Вона дуже сварила молодих сусідів, які просто скошували цю траву. Мені пояснювала це тим, що колись коржики з кропиви, лопуха та зерна зберегли її родині життя.

Ще змалку я зрозуміла, що хліб для нас, українців, не просто продукт харчування, а особливе поняття та святе слово. На генетичній памяті українського народу слово «Хліб» – це синонім слову «Життя».

До Дня пям’яті жертв голодомору співробітники бібліотеки підготували добірку статей про хлібозаготівлю в Україні.

 

Хлібозаготівлі. Голодомор-геноцид: термінологія / автор. колектив: В. Марочко, С. Старовойт, Л. Артеменко, Д. Байкєніч, І. Батирєва, О. Вигодованець, Я. Гринько, М. Костів, Ю. Коцур, Т. Кравчук, І. Курганська, К. Лук’янець, Т. Сопронюк, Я. Городняк, Г. Голубєва. Київ : Майстер книг, 2019. С. 60.

 

Зміст

 

 

 

Україна годувала хлібом світ… / В. Сергійчук. Як нас морили голодом. Київ : ПП Сергійчук М. І., 2006. С. 3 – 9.

 

 

Зміст

 

 

 

 

Заборона виїзду за хлібом / В. Сергійчук. Голодомор 1932 – 1933 років як геноцид українства. Київ : ПП Сергійчук М. І., 2015. С. 84 – 94.

 

Зміст

 

 

 

 

 

Хлібозаготівельна повинність селян / В. Марочко. Голодомор 1932 – 1933 рр. Київ, 2007. С. 22 – 26.

 

Зміст

 

 

 

 

 

Аннусова В. Голодомор і нищення української родинно-побутової культури. Проблема екзистенційного вибору під час Голодомору-геноциду : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (20 листопада 2019 р.). Київ, 2020. С. 171 – 177.

Зміст

 

 

 

 













 

Контакти


Aдреса:
вул. Старопортофранківська, 36
м. Одеса, 65020
20 каб - інформаційно-бібліографічний відділ
3 каб - відділ комплектування та обробки літератури

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню