Конституція України – основний закон країни

ava-28_06
Цього року виповнюється 27 років з моменту ухвалення основного закону нашої держави – Конституції України.

Перша українська конституція була написана ще у XVIII ст., адже волелюбні українці здавна прагнули до самостійної державності.

5 квітня 1710 року, у місті Бендери, козаки обрали собі нового очільника –Пилипа Орлика. Разом з виборами гетьмана була написана й прийнята перша в Європі Конституція, яка складалася з 16 статей. В ній декларувалося, що Україна є вільною як від Польщі, так і від Московії. Православна віра стверджувалася під егідою Константинополя, встановлювалися державні кордони та зовнішньополітичні відносини. Щодо внутрішнього устрою, то взаємодія гетьмана з підлеглими регулювалася своєрідним парламентом, представництво в якому мало не лише військове керівництво, а й рядові козаки. Ця Конституція фактично проголосила Україну незалежною державою, залишивши з іноземного впливу лише протекторат короля Швеції.

Нажаль, положенням цього документу не судилося набути реальної чинності, але його досі вважають концептуальним свідченням демократичних вподобань української нації.

Наступний реальний шанс на власну Конституцію українці отримали лише після розпаду СРСР. В 1990 році Україна задекларувала державний суверенітет, а 24 серпня наступного року обрала для себе незалежність на всеукраїнському референдумі. Нашу Конституцію було прийнято на п’ятому році незалежності. Ця визначна і довгоочікувана для українців подія відбулася 28 червня 1996 року.

Нелегкий шлях проходить і наша незалежність, і наша конституція, але, всією Україною ми маємо відстоювати свої права і свободи. Війна загартувала і об’єднала нашу націю як ніколи до цього часу. І ми звільнимо усю нашу землю і наших людей, щоб вони могли жити у суверенній та демократичній Україні.

Слава Україні!














 

Контактна інформація


Aдреса:

вул. Старопортофранківська, 36, м. Одеса, 65020

Матеріали для репозитарія: dspace@pdpu.edu.ua

Платні послуги; Консультації щодо Авторського права та з питань наукометрії: library@pdpu.edu.ua

Визначення індексів УДК та авторського знаку: library.obrabotka@pdpu.edu.ua

Кожен останній четвер місяця – санітарний день!

© 2011-2024 Бібліотека Університету Ушинського

Пошук в моб меню